Het verhaal achter Crystalic

Crystalic Business Park is een van de meest herkenbare en unieke gebouwen in Leeuwarden. Benieuwd naar het verhaal van Crystalic? Je leest het hier.

Architect Gunnar Daan (1939 – 2016) heeft Crystalic ontworpen. Hij heeft zich hierbij laten inspireren door de omgeving en de Friese historie. Hoewel het gebouw er modern uitziet, is het juist geïnspireerd op een heel ouderwets gebouw: namelijk een Friese stolpboerderij. Maar dan met een grotere en vooral transparantere twist.

Het begin van Crystalic

De bouw van ons gebouw startte in 1999. Drie jaar later werd Crystalic kant en klaar afgeleverd met als resultaat: een flexibel, innovatief en duurzaam gebouw. Precies wat Gunnar Daan voor ogen had.

Roerige jaren

In de jaren daarna bleek het concept, waarbij Crystalic als het verzamelgebouw voor IT en telecom gerelateerde bedrijven zou moeten worden, lastig in te vullen. De internet zeepbel klapte en er bleek niet voldoende geld om het gebouw af te maken.

Het nieuwe begin

Jelle Sipkema, Rotterdammer van Friese afkomst, kocht in 2005 het gebouw op de faillissement veiling. Voordien was er al een band met Gunnar Daan. De nationaal bekende architect had in het verleden het bijzondere ouderlijke huis van de Sipkema’s ontworpen. Samen met de vader van Jelle Sipkema werd een oude steenbakkerij omgetoverd tot een heerlijk woonhuis. Naast de link met Gunnar Daan voelde Jelle zich thuis in Friesland waar zijn voorouders rond 1900 Ferwerd verlaten hadden om in Rotterdam als bouwkundige, aannemer en belegger zich te vestigen.

De jaren daarna werden vele zaken aangepakt: het buitengebied, de receptie, waterpartijen toegevoegd, een jeu de boulebaan aangelegd. Bovendien voegde Sipkema een warmte/koude opslag met warmtepompen toe aan het al energiezuinige gebouw. Crystalic liep weer voorop! Lees meer wat Crystalic te bieden heeft of bekijk ons kantooraanbod.

Het concept na Wetterskip

Jelle Sipkema had altijd in gedachte om Crystalic ‘het’ bedrijfsverzamelgebouw van Leeuwarden te maken. Voldoende groot om een grote diversiteit aan kantoorruimtes te kunnen bieden en alle voor kantoorgebruikers relevante voorzieningen te bieden. Bovendien aan de rand van de stad en met voldoende parkeergelegenheid. En vooral ook: een bijzonder gebouw. Het Wetterskip huurde een kleine 10 jaar het grootste deel van Crystalic, waardoor tot het vertrek van deze huurder in 2016 het gebouw vrijwel 100% gevuld was. Hoewel het Wetterskip Crystalic door de crisis jaren heen geholpen heeft is het pas sinds hun vertrek mogelijk het concept echt vorm te geven. Door verder te investeren in Crystalic, onder meer door de receptie te verplaatsen, een gezellig, lunchrestaurant bij de ingang te bouwen en door een betrokken en professioneel team krijgt Crystalic nu de vorm die in 2005 de droom was die Jelle Sipkema voor zich zag.